HLADI BOLJE OD KLIME – URADITE OVO SVAKU NOĆ PRIJE SPAVANJA: Više vam nikad neće biti vruće u stanu

Posljednjih godina klima-uređaji su postali stvar koja se podrazumjeva u većini domaćinstava, tako da su mnogi zaboravili da je moguće preživjeti vrućine i bez njih

Leto zvanično još nije stiglo, ali temperature koje su karakteristične za najtoplije doba godine jesu.

U tropskim danima najčešće se rashlađujemo pomoću klima-uređaja, jer je to najbrži i najefikasniji način, ali sve češće zapostavljamo trikove koji mogu biti izuzetno korisni tokom cijelog proljeća i ljeta.

Kako navodi Telegraf, postoji šest trikova zahvaljujući kojima ćete lakše “preživjeti” paklene vrućine.

1. Stavite čarape u frižider

Iako ova metoda može zvučati čudno, “Nacionalna medicinska biblioteka” je uradila studiju koja je zaključila da je hlađenje stopala zapravo efikasan metod za ublažavanje toplotnog opterećenja.

2. Ostanite hidrirani

Naš organizam ne zadržava dovoljno vode, zbog čega je svakodnevni unos tečnosti od presudnog značaja za zdravlje. Vodu gubimo uslijed najrazličitijih bioloških procesa koji se odvijaju u našem organizmu, a najveći procenat vode tijelo izbacuje uslijed visoke tjelesne temperature.

Upravo to je razlog zbog kog je tokom visokih temperatura važno dodatno hidrirati organizam.

3. Izaberite pravu posteljinu

Kada krenu vrućine, ćebad i jorgane odlažemo na visoke police. Tada na red dolazi posteljina od lana, svile ili pamuka. Kako stručnjaci navode, ovi materijali rashlađuju i omogućavaju koži da “diše”.

4. Investirajte u dobar dušek

Dušek od nekvalitetnog materijala zadržava toplotu tijela. Zbog toga bi, savetuju stručnjaci, trebalo da kupite kvalitetan dušek koji će vam obezbijediti miran san.

5. Tuširanje hladnom vodom

Većina ljudi se prije izlaska iz kuće, u toku sunačnih i toplih dana, tušira hladnom vodom, međutim, stručnjaci savetuju da bi bilo bolje da to radite neposredno pred spavanje.

6. Hladna boca vode

Stručnjaci savjetuju da flašu do pola napunite hladnom vodom i stavite u zamrzivač. Kada se voda zaledi, flašu stavite ispod jastuka.

Novi.ba/Espreso.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *