EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA POJEDETE PO JEDAN KRASTAVAC: Niste ni svjesni šta radite organizmu

Dobro iskoristite sezonu krastavaca

Krastavci su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima, pa spadaju u red vrlo korisnih namirnica

Pogoduju našem izgledu, koži i kosi, ali našem zdravlju. Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao dio ishrane, već i tradicionalne medicine.

Mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo povrće korisno. Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira:

1. Pomaže u skidanju kilograma

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

2. Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da riješi probavne probleme.

3. Maksimalno hidrira kožu i kosu

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tijela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprječavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

4. Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i može da smanju nivo holesterola

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola.

5. Jača kosti i zube

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.

6. Može da eliminiše loš zadah

Ukoliko konzumirate krastavac možete da zaboravite na žvakaće gume i na borbu sa neugodnim zadahom. Krastavac će osvježiti usnu duplju i zaliječiri ranice. Stavite jedan isječen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *