SVI PERU ZAVJESE U MAŠINI I PRAVE ISTU GREŠKU: Evo šta treba da uradite da biste potpuno uklonili prljavštinu!

Opšte pravilo je da se zavjese peru najmanje dva puta godišnje, u proljeće i jesen, ali postoje razlozi zbog kojih se to smatra premalim brojem.

Dešava se da se zavjese prljaju znatno češće, tako da se čini da je dvaput godišnje u stvari premalo.

U dječijoj sobi je posebno bitno da se operu, budući da djeca još nemaju jak imuni sistem, a poznato je da prljave zavjese u sebi talože mirise, bakterije, prljavštinu i grinje, pa ih iz tih razloga treba češće prati.

Duhanski dim se uvijek najviše zadržava upravo u zavjesama, tako da, ma koliko se trudili da luftiramo kuću, ona će se osjećati na dim cigareta. Jedan od razloga za to jesu upravo zavjese.

Zato je savjet da se mnogo češće peru, ukoliko se u tim prostorijama i puši.

Pranje zavjesa

Pranje zavjesa svakih tri do šest mjeseci bilo bi idealno. Ovo pomaže da vaš dom miriše svježe i čisto, eliminisaćete probleme sa alergenom, a i sam enterijer će izgledati ljepše. Na nedjeljnom nivou možete da ih usisate pomoću nastavka za čišćenje.

Kako da perete zavjese u mašini?

Zavjese od pamuka, najlona i poliestera odlične su za mašinsko pranje. One koje su od čipke mogu da se peru u mašini, ali bi trebalo da budu zaštićene u mrežastoj vrećici, takođe sve one koje su napravljene od delikatnog materijala. Spriječit će habanje i druga oštećenja. Ukoliko nemate mrežastu vrećicu za pranje možete da iskoristite i staru jastučnicu iste boje kao i zavjesa i čvrsto je zavežete.

Zavjese se uglavnom peru u hladnoj vodi sa  malom količinom deterdženta za veš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *