CRNI LUK SNIŽAVA ŠEĆER U K*VI U POLA: Reguliše dijabetes i visok holesterol, a evo koja količina je lijek

Postoji veliki broj namirnica i narodnih “lekova” koji pomažu da se snizi nivo šećera u kri, a naučnici su nedavno otkrili i da povrće koje je neizostvano u skoro svim jelima ima isti efekat.

Konzumiranje crnog luka može značajno smanjiti nivo glukoze i pomaže da se bolje reguliše dijabetes tipa 2, istakli su endokrinolozi. Ovaj zaključak je izveden iz studije koja je predstavljena na 97. godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u San Dijegu.

Naučnici su otkrili da ekstrakt luka može da smanji visok nivo šećera u kri kod osoba koje boluju od dijabetesa tp 2 i uzimaju lijekove za regulaciju glukoze.

Eksperiment sproveden nad miševima je pokazao da 400 i 600 miligrama ekstrakta crnog luka snižavaju glukozu za 35 do 50 odsto.

“Crni luk je jeftina namirnica koja ima preko cijele godine, a ispostavilo se da ima potencijal da pomogne u liječenju dijabetesa tipa 2”, objasnio je glavni istraživač Entoni Odži.

Osim toga, ovo povrće je efikasno i u smanjenju visokog holesterola, koji podiže rizik od pojave srčanih oboljenja.

Poznato je i da vježbanje, konzumiranje hrane bogate vlaknima i probiotika pomaže u smanjenju nivoa šećera u kri. Glukoza se bolje reguliše i kad su porcije manje, a češće, jer obilni obroci mogu da izazovu skok šećera u kri. Savet je i da se smanji količina ugljenih hidrata u ishrani, a posebno proizvoda od skroba.

MONDO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *