Atletičarki pustili himnu Bosne i Hercegovine, njena reakcija je obišla svijet – UMALO DISKVALIFIKACIJA (VIDEO)

Bosna i Hercegovina još uvijek nije dočekala niti jedno zlato na Evropskim prvenstvima.

U Briselu se trenutno održava Evropsko prvenstvo u atletici i ljubitelji sporta u BiH se vrlo često sjete situacije od prije pet godina koja se desila u Italiji.

Naime, u julu 2017. godine u Grossetu je održano EP za atletičare do 20 godina, a Italijani su se pobrinuli da se intonira himna BiH i to greškom.

Viyaleta Skvartsova je sa troskokom od 14 metara i 21 centimera osvojila zlatnu medalju u toj disciplini i nekoliko sati kasnije se spremila da primi medalju.

Nakon što je dobila zlato oko vrata bila je spremna da čuje himnu svoje zemlje, a onda je dočekao hladan tuš.

Kada je počelo intoniranje himne Skvartsova je počela sa čudnim ponašanjem. Prvo je klimala glavom, poslije čega je i sišla sa podijuma pa joj je prijetila diskvalifikacija.

Svim prisutnim nije bilo jasno šta se dešava sa mladom atletičarkom i zašto je odjednom postala tako uznemirena.

Razlog ovakog ponašanje je taj što su organizatori umjesto himne Bjelorusije, pustili ni manje ni više nego himnu Bosne i Hercegovine.

Organizatori su prekinuli kazneni postupak jer su priznali vlastitu grešku te je ceremonija dodjele medalja ponovljena i prošla je bez greške.

“Razumijem da je moj postupak upropastio ceremoniju dodjele medalja i da sam zbog toga mogla biti kažnjena, ali u tom trenutku sam bila vrlo ljuta, jer himna koja se čula sa zvučnika nije himna moje zemlje.

“Na kraju krajeva, toliko treniram i trudim se da bi došla u priliku da doživim trenutak slušanja svoje himne na podijumu. Ja sam patriota, rođena sam u Belorusiji, zbog čega sam veoma sretna, a moja ljubav prema mojoj zemlji se ne može izraziti riječima”, rekla je tada Skvartsova.

Inače, ova 24-godišnjakinja se i dalje bavi atletikom pa je tako na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine bila 18. u troskoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *