JEDNO DUGME MOŽE DA PREPOLOVI RAČUN: Evo kako da smanjite potrošnju “fantomske struje” – POSTOJI 1 CAKA

Punjači za mobilne telefone, kompjuteri, televizori i ostali električni aparati vuku struju čak i kada ih ne koristimo

Svi mi želimo da štedimo struju, ali zbog činjenice da toliki dio naših života zavisi od električne opreme, često stičemo utisak da je ta štednja električne energije jednako teška kao i gubitak kilograma!

Ali, šta ako biste mogli da smanjite vaš račun za struju do 10 % godišnje samo eliminišući „fantomsku struju“? Pitate se šta je to fantomska struja?

Fantomska struja je struja koju električni uređaji nastavljaju da vuku čak i kada nisu u upotrebi. Punjači za mobilne telefone, kompjuteri, televizori i ostali električni aparati vuku struju čak i kada ih ne koristimo.

Ako ste i vi kao većina ljudi – imate raspored kojeg pokušavate da se pridržavate, na primer, koliko vremena gledate TV noću, slede neki od lakših načina da smanjite fantomsku struju od TV-a i ostalih kućnih uređaja.

Kako smanjiti potrošnju „fantomske” struje

Izaberite dio vaše kuće ili kancelarije za centralnu stanicu za punjenje.

Uključite veću razvodnu kutiju koja ima prekidač (može da se pali/gasi)

Uključite sve manje električne aparate u razvodnu kutiju da se pune

Kada se vaši uređaji napune ili kada nisu u upotrebi, jednostavno isključite razvodnu kutiju na dugme. Ne samo da će ovo pomoći da smanjite fantomsku struju, već će i svi vaši uređaji biti na jednom mestu, pa nećete morati toliko često da slušate rečenicu „Gdje je moj ajpod?“

Kako smanjiti fantomsku struju od televizora, DVD plejera

Uključite sve aparate u razvodnu kutiju sa više utičnica

Uključite razvodnu kutiju u brojač koji je uključen u utičnicu u zidu

Podesite brojač tako da isključi struju u vreme kada obično idete na spavanje. Ako ne gledate tv ujutru prije nego što idete na posao, podesite brojač da uključi struju malo prije nego što se vratite kući. Na ovaj način, vaši uređaji neće crpiti nepotrebnu struju čitavu noć i dan.

Informišite se koliko fantomske struje koristi određeni električni uređaj prije nego što se odlučite da ga kupite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *