OVA BILJKA ĆUVA SRCE, REGULIŠE PRITISAK ŠEĆER I HOLESTEROL: Kardiolozi je zovu ČUDOM OD BILJKE – evo kako se koristi

Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma

Po mišljenju turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj, rabarbara je najkorisnija namirnica na svijetu. Kontroliše nivo šećera, pomaže da se reguliše pritisak i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svijetu, tvrdi stručnjakinja.

Ljekovita svojstva

Rabarbara sadrži mnogo korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih materija (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

Odlično djeluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Nedavno rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom delovanju na ćelije raka. Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

– rabarbara je snažan antioksidans

– ima antialergijska i antiupalna svojstva
– pomaže pri regulaciji nivoa holesterola
– poboljšava cirkulaciju i metabolizam
– prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva
– čuva zdravlje očiju
– sprječava razvoj raka
– poboljšava apetit

Upotreba

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, isijeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja.

Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *