1 NEOČEKIVAN SIMPTOM KOJI UKAZUJE NA BOLEST SRCA: Ako ovo osjetite, odmah se javite ljekaru

Bolesti srca sve češće se javljaju kod mladih ljudi, neretko i tinejdžera. Ljekari zato apeluju da posebno obratite pažnju na jedan manje poznat simptom.

U21. veku bolesti srca su postale lider među bolestima koje se najčešće otkrivaju kod osoba starijih od 45 godina. Međutim, danas se takve patologije nalaze i kod mlađih ljudi, čak i kod tinejdžera. Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut

To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako prije samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale, često ih zanemarujemo. Zbog toga lekari insistiraju da svaka osoba zna simptome koji ukazuju da srce ne radi kako treba. U hitnom slučaju, ovo će vam pomoći da brže dobijete kvalifikovanu medicinsku pomoć ili možda spasite nečiji život.

“Nažalost srčani problemi se sve više dijagnostifikuju kod mladih ljudi. Ljekari su već prestali da se čude što se kod tridesetogodišnjaka iznenada pojavi hipertenzija ili moždani udar.  Zato moramo da budemo pažljiviji prema svom zdravlju“, rekao je kardiolog Egor Litvinov

Najčešći znaci srčanih problema su:

Bol u grudima koji se širi u lijevu ruku;

Bol u stomaku i mučnina

Hladan znoj

Nedostatak vazduha i vrtoglavica

Neobjašnjiv umor

Nedavno su američki naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Juta identifikovali još jedan opasan simptom koji ukazuje na prisustvo srčanih problema – bol  u ramenu.

Brojne studije su otkrile da ljudi koji pate od srčanih oboljenja zbog visokog krvnog pritiska, visokog holesterola ili dijabetesa imaju skoro pet puta veću vjerovatnoću da dožive bol u ramenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *