RAK DOJKE JE NAJTEŽE OTKRITI: Od ove opake bolest je umrla Snežana Pantić, OVO SU PRVI SIMPTOMI KOJE MORATE ZNATI

Snežana Pantić, supruga bivšeg golmana Partizana Đorđa Pantića i nekadašnja šampionka svijeta u karateu, preminula je u 44. godini. Šest godina je Snežana uz pomoć supruga Đorđa i maloljetne kćerke Manje pokušavala da pobijedi opaku bolest, ali nije uspela. Snežani Perić prvo je otkriven rak dojke, ali se na nesreću on kasnije proširio.

Evo šta sve morate da znate o ovoj opakoj bolesti:

Rak dojke je najučestaliji maligni tumor kod nas i u svijetu. U Srbiji svake godine oboli više od 4.000 žena, a oko 1.300 slučajeva završi se smrtnim ishodom. Ipak, stručnjaci ističu da je ova bolest izlečiva u čak 80 procenata ako se simptomi raka dojke otkriju na vrijeme. Stoga, žene treba da rade samopregled dojki, ultrazvuk jednom godišnje, a nakon 40. godine života savjetuje se i mamografija dojki jednom u 24 mjeseca, ili češće po preporuci nadležnog ljekara.

Terapija podrazumjeva hirurško liječenje, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju, hemoterapiju, biološku terapiju i brojne alternativne načine liječenja.

Statistike pokazuju da najbolje rezultate daje kombinovanje standardnih medicinskih terapijskih procedura i alternativnog lečenja.

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DOJKE

Karcinom dojke je tumor koji se odlikuje odsustvom ranih simptoma – pa svakako nije lak za otkrivanje.

Iako bolovi u dojkama često umeju da uplaše žene, treba istaći da se bol u ranim stadijumima raka vrlo rijetko javlja, u svega desetak odsto slučajeva. Tako da je rano otkrivanje raka dojke izuzetno važno i presudno je za dalje liječenje.

Najčešće se otkriva kvržica na dojci, koju više od 80 odsto žena otkrije preventivnim samopregledom. Kod 2 do 3 odsto žena prisutan je vodenast, gnojni ili sukrvičast iscedak iz bradavice.

Vodeći simptomi raka dojke jesu upravo pojave kvržica i čvorića u dojci, kao i promjene na koži u vidu uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica. Pojava ovih simptoma znak je da bolest već neko vrijeme napreduje.

U kasnijoj fazi mogu i da oteknu limfne žlijezde ispod pazuha. Stručnjaci su utvrdili da je potrebno gotovo 6 godina da bi se sitne promjene u dojkama (od svega 1cm u tkivu ) mogle razviti u karcinom. Sve ovo nam dodatno ukazuje na važnost preventive, samopregleda i redovnih kontrola, jer nam sve one zajedno mogu spasiti život. Važna napomena: ukoliko vam se uz pomenute znake i simptome javi i bolna kvržica na dojci, tada je neophodno da se što prije javite ljekaru specijalisti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *