KOJA STE KRVNA GRUPA? EVO ŠTA TREBATE JESTI DA BUDETE ZDRAVI I MRŠAVI: Kompletan vodič i jelovnik!

Dr. Petar D’Adamo posvetio je većinu svojeg života proučavanju povezanosti određenih namirnica i određenog tipa krvi. Njegova istraživanja su pokazala kako se u krvi javlja kemijska reakcija na hranuTa reakcija ovisi o genetskom nasljeđu, a uzrokuju ju lektini, proteini koje nalazimo u hrani, a koji imaju svojstvo lijepljenja (aglutinacija). Ako pojedete protein lektin koji nije kompatibilan s vašom krvnom grupom doći će do lijepljenja krvnih stanica okolo tog proteina (što je loša vijest).Dobra vijest je da veći dio lektina koje nalazimo u prehrani nisu jako opasni po zdravlje međutim mogu uzrokovati manje probleme.95% lektina koje unesemo kroz prehranu ne ulaze u krvotok, ali preostalih 5% koji ulaze mogu izazvati reakciju ako nisu u skladu s vašom krvnom grupom. Prehrana po krvnoj grupi omogućuje, kako bi dr. Petar D’Adamo rekao, praćenje prirodnog ciklusa tijela.Na Vama je da pratite znanstveno dokazani plan prehrane, a tijelo će vas zbog toga nagraditi boljim zdravljem. U nastavku vam donosimo pregled namirnica koje je potrebno jesti po krvnim grupama uz dodatak za one koji su na dijeti ili trebaju smršaviti. Dr D’Adamo za njih je izdvojio namirnice koje su pogodne za gubljenje kilograma kao i one kojih se treba čuvati.

krvna-grupa-prerana

Krvne krupe podjela

Kako su se prvi humanoidi razvijali i nastanjivali zemlju jednako tako se razvijao i njihov način prehrane. Razvile su se četiri osnovne krvne grupe:

Krvna grupa 0 – (lovci) nalaze se na vrhu hranidbenog lanca. Prehrana ovih osoba većinom je bazirana na mesu. Kako se populacija povećavala, počeli su se naseljavati nešto sjevernije i uzgajati poljoprivredne kulture.

Krvna grupa A – (uzgajivači) razvila se s početkom razvoja poljoprivrede i procesa pripitomljavanja životinja. Krvna grupa A, najbrojnija je krvna grupa među zapadnim Europljanima.

Krvna grupa B – (nomadi) razvila se tijekom selidbe ljudi iz Afrike prema ostalim kontinentima. Najbrojnija je u Aziji. 

Krvna grupa AB – moderna mješavina krvnih grupa A i B, ujedno je riječ o najmlađoj krvnoj grupi.

Prehrana za krvnu grupu 0

Ova krvna grupa je najstarija, nastala je prije 42 000 godina. Osobe ove krvne grupe najbolje reagiraju na prehranu bogatu proteinima životinjskog podrijetla, oni su rođeni mesojedi.

Ugljikohidrate moraju konzumirati u umjerenim količinama jer ih ne mogu dobro probaviti, pogotovo one koji sadrže gluten. Dijeta krvne grupe 0 bazirana je na crvenom mesu, bijelom mesu i ribi. Žitarice kao i mliječni proizvodi nikako nisu odgovarajuće namirnice.

Donosimo vam popis namirnica koje trebate konzumirati ako ste krvna grupa 0:

  • Nemasno crveno meso i divljač preporučuje se konzumirati od 4-6 puta tjedno, a bijelo meso i ribu 2-3 puta tjedno.
  • Jaja su dozvoljena 3 puta tjedno. (1 komad)
  • Sir 60 grama tjedno.
  • Jogurt otprilike 150 grama do 3 puta tjedno.
  • 1 žlica ulja ili masti preporučuje se 4-8 puta tjedno.
  • Krvna grupa 0 bi trebala izbjegavati namirnice koje su bogate glutenom.

Što jesti, a što ne?

Donosimo vam popis namirnica koje je potrebno jesti, ali i onih koje je potrebno u potpunosti izbjegavati.

Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa 0 su: kelp, morski plodovi, jodirana sol, iznutrice, crveno meso, kelj, špinat, brokula.

Namirnice koje potiču debljanje kod osoba koje su krvna grupa 0 su: gluten, slatki kukuruz, leća, grah, kupus, kelj, gorušica i cvjetača, senf. 

Ljekovite namirnice: govedina, iznutrice, janjetina, ovčetina, teletina, divljač, plava riba (masnija), laneno ulje, orasi i bučine sjemenke.

Otrovne namirnice: slanina, guščetina, šunka, svinjetina, kavijar, hobotnica, ukiseljene haringe, dimljeni losos, suncokretovo ulje, brazilski orasi, indijski oraščić, kikiriki i pistacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *